Typowa pompa, standard branżowy, do czekolady - model KIP-2"-D.
Pompa zębata z zazębieniem wewnętrznym,
- wykonanie żeliwne,
- tuleja przesunięta na wale poza uszczelnienie,
- kanalik drenażowy dla czekolady,
- przyłącza kołnierzowe DN50 w ułożeniu 90°,
- płaszcz grzewczy,
- uszczelnienie klasyczne (sznurowe),
- wydajność 2,5 m
3/h przy 100 obr/min.
Dostępne są, oczywiście, także pompy mniejsze i większe.
Pompy do czekolady to wykonanie specjalne, gdyż prócz równomiernego podgrzewania korpusu pompy, właściwego uszczelnienia wału i odporności na wycieranie, wymagają odpowiedniego płukania wału pompowaną cieczą - to zapewniają kanaliki, za uszczelnieniem.
Reasumując - pompy do czekolady to pompy zębate z zazębieniem wewnętrznym zaprojektowane i wykonane konkretnie do tego zadania.